Fenomenet "3 för 99"

Om ni som jag rör er i snabbköp, stormarknader eller shoppingscenter måste ni ha sett fenomenet "3 för 99". Det rör sig alltså inte om underkläder eller toapapper. Utan filmer.

Jag är vanligtvis hyfsat ekonomisk. Brukar motstå dyra köp för att se om priset sjunker i framtiden. Trots min motståndskraft av köp är jag väldigt svag för filmer som säljs för två eller tre för 99 kr. Det är alltid man stirrar på dessa hyllor, lådor och ställ och ser en film man gillar och plockar på sig den. Läser på prislappen "3 för 99".

"Jamen då måste jag ju hitta två filmer till". Jag inbillar mig att mitt köp var ekonomiskt. Fast egentligen spenderar jag bara mer pengar på två filmer utöver den jag ville ha ifrån början. De som ofta följer med utöver huvudfilmen är skitfilmer. Något man sett för väldigt länge sedan och inbillar sig att den filmen var så väldigt bra sist man såg den. Så är ofta inte fallet.

Visst ibland kan man fynda, alla tre Jurassic Park filmerna för 99 kr, eller Gudfadern-filmerna för samma pris. Det är fynd. Men när man plockar på sig någon gammal 80-tals rulle med Ahnold eller Stallone, är det ofta inte lika mycket av ett fynd.

Hur är er relation till "3 för 99" ? Köper ni fler filmer bara för att ni får dem billigare? Eller bergränsar ni er endast till en bra film, istället för en bra och två sämre? Berätta!

Dagens goda gärning

Igår när jag gick hem ifrån radioinspelningen blåste extremt mycket. Jag öppnar dörren till mitt hyreshus och den blåser naturligt vis upp så pass mycket att svängdörren inte fungerar. Jag går ut igen för att försöka stänga den, nedanför mig på marken ser jag ett par bilnycklar. Jag ser direkt vilken bil det tillhör (inte många studenter som har bil).

Frågan som följer är ju självklart, hur ska jag få reda på vem nycklarna tillhör? Gick fram till bilen för kanske se något som kunde identifiera personen. Ingenting. Tyckte det var onödigt att gå till polisen när jag vet att personen bor i huset. Kom på att jag kunde sms'a Vägverket och bifoga registreringsnummret på bilen, för att få ett namn. Oturligt nog hade jag inte Vägverkets nummer. Så det blev det primitiva metoden.

Sätta upp lappar.

Jag satte små post-it lappar vid alla tänkbara utgångar och hissar, i hopp om att ägaren ser dem.
Satt lite smått på helspänn och väntade kvällen igenom för att höra ifall det knackade på dörren. Inget.

Nyligen knackade det, och där stod en glad ung man med tydligt ursprung ifrån Göteborg (ingen kan missta den dialekten, dessutom var bilen köpt i Göteborg). Han var evigt tacksam och hade inte märkt att han saknade dem förens tidigt idag när hans flickvän frågade efter nycklarna.

Dagens goda gärning!

Ett komiskt ögonblick

Jag minns en gång när jag satt på bussen påväg till mitt gymnasie. Trött och eländig satt jag där och stirrade ut genom bussfönstret. Jag märker att en äldre man sitter framför mig med ett enormt paket som tar upp ena sätet. Det prasslar väldigt mycket ifrån sätet framför mig. Jag sitter där och bara stirrar. Tills jag hör en röst.

"Vill du läsa?"

Jag märker att den äldre mannen framför mig har pressat sitt huvud genom de två sätena framför mig. Han ser på mig med ett uppspelt ansiktsuttryck och håller fram en Bamsetidning. Ja ni läste rätt, gubben frågar ifall jag vill läsa hans Bamsetidning. Chockad som jag är tackar jag trevligt nej och ler.

"Okej, då lägger jag den här ifall någon annan vill läsa"

Han lägger Bamsetidningen bredvid mig i hopp om att någon ska tänka "Fasen vad sugen jag är på att läsa Bamse, hoppsan där ligger en tidning!"
Jag försöker hålla mig för skratt. Det lyckas tills jag kliver av bussen.

Ja det var ett komiskt ögonblick i mitt liv.

Konsten med att dricka Coca Cola

Jag har märkt på senare dagar att det är skillnad mellan Coca Cola och Coca Cola. Det är alltmer sällan jag stöter på en Cola som smakar som den förra. Ännu mer sällan att jag dricker en Cola som verkligen smakar gott.

Coca Cola på burk har en tendens att vara så jäkla blaskig. Ibland smakar den inte mer än kolsyrat vatten. Det är 50/50 om man får en Cola på burk som faktiskt är god.

1,5 och två liters flaskorna är bättre. Mer stabil i smaken och inte alls samma chansning. Tråkigt bara att kolsyran försvinner innan själva drycken gör det. Visst finns det folk som gillar avslagen Cola, hade en kompis när jag var liten som alltid skakade sin Cola för att bli av med kolsyran. Men för mig är det inte ett alternativ.

Sedan finns det ett lite lyxigare och dyrare alternativ, som smakar bra mycket bättre än de ovan.

Coca Cola på glasflaska. Alltid stabil i smaken. Har köpt flera flaskor nu och alla smakar lika gott. Bra sötma, perfekt kolsyra. Priset skilljer sig inte allt för mycket ifrån burk-varianten. Du kan få en flaska på 33 cl för 7-8 kr. Eller köpa ett sexpack med 25 cl flaskor. Vilket som är de alltid stabila i smaken och lätt att kyla tack vare glasflaskan.

Sen tänker jag inte ta upp koncentratcolan som finns på snabbmatsrestauranger och liknande. Den är då verkligen inte stabil.

RSS 2.0